Monday, December 3, 2007

Federalisme, eficàcia

A Catalunya està molt extesa la idea que associa federalisme i eficàcia. També s'està desenvolupant prou la que relaciona gestió privada i agilitat. Amb la gent amb qui n'he disctut m'acaban etzibant que no. Molts cops el federalisme el veuen a Alemanya com una eina per al clientelisme més entorpidor i curt de mires mentre que la transformació del sector públic en economies de mercat ho fa tot diferent però no necessàriament millor.

A Alemanya cada ciutadà paga cada mes al voltant de cent euros per a la seva assegurança. Són assegurances amb suport públic - no carreguen tot el cost en l'usari-. El ciutadà va al metge paga, li envia la factura a l'asseguradora que més tard li paga. Tot sembla raonable, estricte i modern. Fins que sents els alemanys com en parlen.

Deu ser una característica post-moderna la de no aconseguir mai d'estar contents amb el que tenim. (Comentari extret d'una galeta del restaurant xinès de Holtenauerstrasse).

1 comment:

  1. ...i dius que parla aquesta galeta xinesa? No serà pas aquella que em vas dir que en acabar l'acte sempre et comenta satisfeta: "Caldes de Malavella!"

    (si, estic expulsat del blog, ja ho sé...)

    Josepò

    ReplyDelete