Tuesday, May 27, 2008

Jan Valtin

Llegir Out of the Night podria ser obligatori per a qualsevol estudiant d'Història Contemporània. Li treu de cop qualsevol espurna d'ingenuïtat, humanisme o herocitat a l'activitat comunista durant el període d'entreguerres i (desitjablament) de qualsevol de posterior . Quan algú fa bromes i afirma que a hores d'ara ser anticomunista és com ser partidari de Guillem d'Okham doncs res, hom pot somriure perquè en definitiva es pot fer broma de tot, però no pot defallir. El comunisme ha estat un enemic actiu de les democràcies. El comunisme ha enterrat milions de vides de joves que volien un món millor i més just i que van deixar-se emmetzinar per Rússia. Davant d'un socialdemòcrata honest un pot discutir però al final som al mateix bàndol, un ecologista ben informat paga la pena d'escoltar, un conservador il·lustrat també. Que des de les aules catalanes se segueixi presentant la Revolució Russa del 18 com un fet mitològic i vibrant mentre que els 70 anys posteriors siguin només una desviació que partia d'una bona idea és escandalós.

1 comment:

  1. Sense estar-ne massa documentat semblaria un problema de nomenclatura. Segurament el comunisme és una cosa, una teoria, i el "sovietisme" una malhaurada realitat que a més ha fagocitat l'altra.
    El comunisme mai ha exisit i potser ja és bò però el què si que va existir, el "sovietisme", va esdevenidr nefast i se n'ha de renegar sense dubtes.

    ReplyDelete